η M ε γ α λ ύ τ ε ρ η Σ ο φ ί α Κ ρ ύ β ε τ α ι Σ τ η ν Α π λ ό τ η τ α Κ α ι Τ η ν Φ υ σ ι κ ό τ η τ α Τ ω ν Π ρ α γ μ ά τ ω ν . Δ ε ν Τ η ν Δ ι α κ ρ ί ν ο υ μ ε , Α κ ρ ι β ώ ς Ε π ε ι δ ή Ο λ α Ε ί ν α ι Τ ό σ ο Α π λ ά Κ α ι Φ υ σ ι κ ά .


24 Απριλίου 2007

εχμ...ο επίλογος...

(ιδού ο επίλογος των προηγούμενων τριών ποστς...)

Αυτό που είχα παρατηρήσει απο την πρώτη φορά που πήγα στην Κωνσταντινούπολη και μου χτύπησε λίγο άσχημα στο μάτι, είναι οτι υπήρχαν πάρα πολλές σημαίες.Και είναι μια λεπτομέρεια που δεν την προσέχουμε γενικώς, αλλά είναι μια λεπτομέρεια με μεγάλη δύναμη κατά βάθος.
Αφορμή για να τα θυμηθώ όλα αυτά ήταν ένα mail που μου έστειλε η φίλη μου η Ε. προ ημερών.Μου περιέγραφε την ομορφιά της άνοιξης στην πόλη και το πόσο όμορφα είναι στις όχθες του Βοσπόρου τώρα που έχουν ανθίσει οι πασχαλιές και μοσχοβολάει ο τόπος από μωβ χρώματα.Και η εικόνα χαλάει απότομα με τη φράση: “...και ανάμεσα στα ανθισμένα μωβ δέντρα, πάνω στους λόφους, δεσπόζουν επιβλητικά οι σημαίες...αυξάνονται όλο και περισσότερο με τον καιρό.”
Οι σημαίες...πριν μερικούς μήνες που ήμουν εκεί, ήταν ήδη πολλές και παντού.Είχαν μόλις ξεκινήσει να βάζουν κατά μήκος του Βοσπόρου, πάνω στους λόφους.Και όχι κανα σημαιάκι για πλάκα...σημαιάρες!Δεν υπερβάλω καθόλου.Από το καραβάκι κάτω στο Βόσπορο φάνταζαν ήδη τεράστιες, οπότε δε θέλω καν να φανταστω πόσο μεγάλες θα ήταν αμα πλησίαζε κανείς.Πλέον λοιπόν υπάρχει απο μια σημαία πάνω σε κάθε λόφο, να ανεμίζει επιβλητικά πάνω απο τα κεφάλια των ανθρώπων.
Μου διηγούταν θυμάμαι η Ε. ιστορίες απο όταν ήταν μικρή στη Σμύρνη, και μου έλεγε ότι τότε ελάχιστες γυναίκες έβλεπες με καλλυμένο το κεφάλι.Τα τελευταία χρόνια είναι που αυξάνονται όλο και περισσότερο.Είναι απίστευτο αλλά σε κάποια θέματα αντί να πηγαίνουν μπροστά πηγαίνουν προς τα πίσω!Λένε οτι το γράφει στο Κοράνι οτι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν ακάλυπτα μέρη στο σώμα (εκτός του προσώπου).Είχα ξεκινήσει κάποια στιγμή να διαβάζω το Κοράνι, αλλά δεν άντεξα και πολύ και το έκλεισα.Κάποια στιγμή όμως θέλω να ψάξω να βρω που το γράφει αυτό συγκεκριμένα...
Δεν ξέρω τι φταίει γι αυτή τη συντηρητική οπισθοδρόμηση, ή μάλλον δεν είναι κάτι που θέλω να το αναλύσω αυτή τη στιγμή και εδώ πέρα.Έχω ακούσει όμως κατά καιρούς διάφορες ιστορίες για φανατικές συμπεριφορές που με έχουν κάνει να τρομάξω.
Πολύ άσχημο πράγμα ο φανατισμός και είναι κάτι το οποίο μου δημιουργεί αποστροφή, για όποιο θέμα κι αν πρόκειται.Ο φανατισμός είναι μια απο τις πρώτες παρωπίδες που τοποθετήθηκε στους ανθρώπους, κατά τη γνώμη μου.
Βέβαια σε όλες τις χώρες υπάρχουν προβλήματα με το φανατισμό και τη στενομυαλιά μερικών ανθρώπων, απλά εγώ αναφέρομαι τώρα συγκεκριμένα στην Τουρκία.
Σε μια άλλη παράγραφο του mail της, μου έλεγε ότι πρίν λίγες ημέρες, μια ομάδα νεαρών ανδρών, μπήκε σε ένα βιβλιοπωλείο και έσφαξε βάναυσα τρεις ή τέσσερις ανθρώπους που ήταν εκεί, επειδή το βιβλιοπωλείο πουλούσε τη βίβλο και άλλα βιβλία χριστιανικού περιεχομένου.Αυτό συνέβη στη Malatya, μια πόλη της ανατολικής Τουρκίας.
Επίσης μπήκα πριν μερικές ημέρες στο μπλογκ του pølsemannen και διάβασα ένα ποστ του που με παρέπεμψε στον jungle και σε ένα ποστ του που αναφέρεται σε έναν πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο you-tube μεταξύ ελλήνων και τούρκων, όπου ανεγκέφαλοι και από τις δύο πλευρές ανεβάζουν βιντεάκια που δοξάζουν τις πατρίδες τους και υβρίζουν την απέναντι όχθη!Μα τι πανέξυπνα και ευρηματικά παληκάρια που αναθρέφει η νέα γενιά!
Ανεβάζω παρακάτω το βιντεάκι που ανέβηκε και στα παραπάνω μπλογκ, το οποίο είναι μια προσπάθεια να σταματήσει αυτή η βλακεία.

Έξυπνα παιχνίδια παίζονται πάντως δεν μπορώ να πω.Τόσο έξυπνα που πλησιάζουν τα όρια της βλακείας! Πολύ έξυπνα χρησιμοποιείται μια έμμεση πολιτική, που οδηγεί στην τόνωση του έμφυτου εθνικισμού των ανθρώπων, ταυτόχρονα τους κρατά κάτω και σε κάποιες περιπτώσεις τους εκβιάζει κι όλας.Πάντα έμμεσα και προσεκτικά.Θέλει καλές γνώσεις ψυχολογίας η πολιτική, η οποιαδήποτε πολιτική. Και η χρήση των συμβόλων θέλει επίσης προσοχή, έχουν μεγάλη δύναμη τα σύμβολα και συνήθως δε συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλη.

Ζητώ συγνώμη για τον βαρύ και απότομο επίλογο, αλλά τα είχα μες το μυαλό μου και ήθελα να τα βγάλω.Αν ήταν δυνατό θα έβγαζα τώρα και μια γύρα μπακλαβαδάκια να σας γλυκάνω αλλά ακόμα ο μπλόγκερ δε μας έχει μάθει πως να το κάνουμε αυτό....Αντί αυτού τελειώνω με το βιντεάκι λοιπόν.

Güle güle (είναι το γειά όταν φεύγεις, που ουσιαστικά σημαίνει χαμογελόντας, δηλαδή να πηγαίνεις χαμογελόντας : )


25 σχόλια:

unlearn... είπε...

:D καλοί μου sunday και i döda vinklen τα κατάφερα! Ευχαριστώ για τη βοήθεια!!! ;)

sunday είπε...

γιουχου λαλαλαλλλαλλαλαλλα!!!! :)

unlearn... είπε...

γιουχουουου!!!! χεχε!

Ανώνυμος είπε...

:)

Ένας όμορφος επίλογος σε μια σειρά από υπέροχα ποστ...

Χμ...Κρίμα που οι νέες τεχνολογίες μάλλον προχωρούν κάπως αργά...Τα μπακλαβαδάκια θα ήταν ότι έπρεπε τίτλοι τέλους! :D

pølsemannen είπε...

"Μου διηγούταν θυμάμαι η Ε. ιστορίες απο όταν ήταν μικρή στη Σμύρνη, και μου έλεγε ότι τότε ελάχιστες γυναίκες έβλεπες με καλλυμένο το κεφάλι.Τα τελευταία χρόνια είναι που αυξάνονται όλο και περισσότερο."

- Πράγματι, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι οι μουλάδες κερδίζουν έδαφος στην Τουρκία και αλλού (Και ο Ερντογάν Ισλαμιστικό κόμμα έχει εδώ που τα λέμε). Ίσως πολύς κόσμος στην Τουρκία έχει κουραστεί με το να μην βλέπει προκοπή με το Κεμαλικό κοσμικό κατεστημένο που εκπροσωπεί ο στρατός (Εκεί παίζουν οι γιγα -σημαίες που είδες, προσοφρά του στρατηγού Μπουγιούκανιντ :-Ρ ).

Πάντως η Σούρα (Κεφάλαιο) στο Κοράνι που αναφέρεται στις γυναίκες και στην θέση τους στην κοινωνία είναι η 4η με τίτλο "Οι γυναίκες". (Αλ Γκομενούν στα Αραβικά. - Καλά ντε μη βαράς πλάκα κάνω! Κάπως αλλιώς λέγεται στα Αραβικά...).

Υπάρχουν μεταφράσεις του Κορανίου ακόμα και στα Ελληνικά αν θέλεις στα βιβλιοπωλεία (Παπασωτηρίου on- line – στέλνουμε βιβλία και στην Γροιλανδία π.χ.).

Bλέπω τελικά το ανέβασες το ιερόν βίδεον!

Γιούχου!

2Σx2 είπε...

Υπάρχουν σούρες στο κοράνι που δικαιολογούν τη συζυγική βία. Λένε μάλιστα πως ο άντρας μπορεί να πλακώσει στα χαστούκια τη γυναίκα χωρίς να χρειάζεται να απολογηθεί για αυτό ούτε να πρέπει να αποδείξει το ορθόν της πράξης του. Αφού την έδειρε θα είχε τους λόγους του! Βία αποδεκτή από το θρήσκευμα. Αλλά η γυναίκα υποτιμάται σε όλες τις μονοθεϊστικές θρησκείες, δεν είναι μόνο ισλαμιστικό φαινόμενο αυτό. Έχει ταυτιστεί με τον πειρασμό και τη ραδιουργία από θεοκράτες που δεν μπορούσαν να ελέγξουν το πουλί τους και διαπότισαν τα "ιερά" κείμενα με προκατάληψη. Αν γίνει επιλεκτική ανάγνωση του Κορανίου πας μη ισλαμιστής = εχθρός για τους φανατικούς. Βασισμένοι σε άλλες σούρες όμως όλοι είμαστε αδέρφια ανεξάρτητα από θρησκείες και καταγωγή. Ένα μεγάλο μπέρδεμα είναι και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του ανάλογα με τα συμφέροντά του, μην το πολυψάχνεις!
Καλό βράδυ!

ggk είπε...

Η μητέρα μου θυμάται ότι κάθε φορά που είχαν εθνική γιορτή στην Τουρκία ήταν όλοι "υποχρεωμένοι" να βάζουν την τουρκικη σημαία στο μπαλκόνι τους. Μιλάμε βέβαια για τις δεκαετίες '50, '60 και ίσως '70. Δεν ξέρω και δεν πιστεύω να γίνεται και σήμερα αυτό. Έχουν μία εμμονή με τα σύμβολά τους οι Τούρκοι και τώρα βλέπω από το post σου ότι δεν περνάει απαρατήρητη.
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ μου άνοιξες την όρεξη να πάω στην Κωνσταντινούπολη. Από χθες έχω αρχίσει να ψάχνω για πτήσεις και τρένα.. :)

Unknown είπε...

εμένα ο επίλογος του ταξιδιού με προβλημάτισε(απαραίτητος όμως)... δεν θέλω (όσο ανωριμο κι αν ακούγεται αυτό..), θέλω να μείνω στις υπέροχες εικόνες και μυρωδιές που μας χάρισες πιο πριν (κι οχι στις σημαίες, τους εθνικισμούς, και τις μισαλλοδοξίες).
Ευχαριστώ για το ταξίδι ρε unlearn.

unlearn... είπε...

@i döda vinkeln...ευχαριστώ :)
ναι ρε γαμώτο μια γύρα μπακλαβαδάκια θα έπρεπε να πέσει τώρα...θα στείλω μειλ στον μπλόγκερ να το κανονίσουνε!

@pølsemannen...και οι μουλάδες και ο στρατός κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους...

Να σου πω την αλήθεια ξεκίνησα να το διαβάζω χθες αυτό το κεφάλαιο (το Αλ γκομενούν καλέ) αλλά δεν το διάβασα όλο και μέχρι εκεί που έφτασα δεν βρήκα και τίποτα.Ξεκάθαρα δεν τα λέει πάντως σίγουρα.Δεν μπορώ να το πιστέψω οτι υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται και τα διαβάζουν αυτά τα πράγματα! (στα σοβαρά εννοώ δηλαδή γιατί κι εγώ το διαβάζω)

Το βινδεο θα το ανέβαζα βεβαίως. Γιούχου!

unlearn... είπε...

@ 2σχ2...Ναι διάβασα διάφορα αδιανόητα πράγματα και γι αυτό το έκλεισα άλλωστε.Όπως είπα και παραπάνω, δεν το χωράει ο νους μου οτι υπάρχει κόσμος που κάθεται και τα διαβάζει αυτά.Οτι τα ακολουθούνε κι όλας, δε θέλω καν να το φανταστώ!
Απλά στις υπόλοιπες μονοθεϊστικές θρησκείες δεν υπάρχει τόσο φανατισμός ρε γαμώτο...είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα και σίγουρα η γυναίκα δεν έχει τη θέση που έχει στο ισλάμ.
Όπως το είπες...οτι να'ναι λέει εκεί μέσα και ο καθένας το εκλαμβάνει όπως θέλει.

unlearn... είπε...

@ggk έχουν μια εμμονή όντως και πίστεψε με ξέρουν τι κάνουν...
Να πας, να πας ναι!Τώρα ειδικά που είναι και άνοιξη θα είναι πανέμορφα!Κλινάμαξα απο Θεσσαλονίκη και νωρίς το μεσημεράκι στην Πόλη ;)

@narita...να μείνεις narita μου, να μείνεις όπου θες εσύ!Καλύτερα είναι στις μυρωδιές και στις όμορφες εικόνες...συμφωνώ κι εγώ.
Μπακλαβαδάκι?

;)

proserpina είπε...

Πωω, αυτό με τις σημαίες μου το έχουν πει και οι γονείς μου, έχουν πάει αρκετές φορές στην Πόλη τα τελευταία χρόνια...Τι να πει κανείς...

Τέλειο και αυτό το ποστ, να σαι καλά βρε unlearn :)

unlearn... είπε...

Κι εσύ να'σαι καλά βρε proserpina :)

Unknown είπε...

Και συ να'σαι καλά βρε unlearn
:):)

unlearn... είπε...

Ε να είμαστε όλοι καλά λοιπόν!Τι ωραία!
λαλαλααααα.....!!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Anasazi είπε...

Να 'παιζαν πάντως και μπακλαβαδάκια, τι καλά που θα 'τανε! Αυτό το "Μα τι πανέξυπνα και ευρηματικά παληκάρια που αναθρέφει η νέα γενιά!" ξαναπέστο...

Siddhartha είπε...

Τα πέταξες πάλι τα μπακλαβαδάκια και με σάλιωσες. :-D. Για όλα τα άλλα, δυστηχως και από τις 2 μεριες υπάρχουν ανεγκέφαλοι και απαίδευτοι. Όσο εμείς δεν αντιδρούμε, τους φτιάχνουμε απλά το δρόμο και τους βοηθάμε.

Aggelos Spyrou είπε...

Θα πω κάτι απλό:

Κάτω από τις μαντήλες και τις μπούργκες,

Πέρα και πάνω από φουστανέλες και τσαρούχια,

Μέσα σε ψυχές ιθαγενών, πολιτισμένων κι απολίτιστων λαών,

υπάρχει ο φόβος και η δυσπιστία

που

αν τον απομακρύνεις, με μια αγκαλιά ίσως,

τότε θα δεις ότι όλοι είναι άνθρωποι

και όλοι έχουν ανάγκη την αγάπη.

Όλοι,

εκτός από όσους έχουν στην ψυχή τους χαραγμένο

το χρήμα.

Αυτοί όμως, οι λιγότεροι, έχουν τη δύναμη να συντρίψουν την ανθρώπινη ανάγκη μας.

0:)

unlearn... είπε...

@ anasazi...Μα τι πανέξυπνα και ευρηματικά παληκάρια που αναθρέφει η νέα γενιά!....(...αναμενόμενη μαλακία αλλά δεν κρατήθηκα να μην το κάνω)

@ Siddhartha...και πως αντιδράς όμως?Αντίδραση στην αντίδραση?...δεν ξέρω...

@ Πολύχρωμε Άγγελε Σπύρου...παω να αρχίσω να μοιράζω αγκαλιές!

(υπάρχουν όμως και οι καχύποπτοι, που φοβούνται ακόμα και την αγκαλιά....αυτούς είναι δύσκολο να τους πλησιάσεις....όχι όμως κι αδύνατο)

:)

proserpina είπε...

Ωραιααα, αφού είμαστε όλοι καλά, και αφού το θέμα με τις φωτογραφίες και τα αφιερώματα το ΄χεις (το χεις σε λέω, το χεις) δεν ανεβααααζεις κανα φωτορεπορτααααζ απο Κοπενχάγκεν, να ανοίξει λίγο ο έρημος ο μάτις μας; (τώρα θα μου πεις, τί να ανοίξει, αμα ο καιρός τις 364 μέρες του χρόνου περιγράφεται απο μια λέξη: "γκρι", τι να το κάνεις...Ελπίζω όμως οτι δεν είναι έτσι. Ε, ε;)

unlearn... είπε...

Αγαπητή proserpina...το έχω κατά νου να σου πω την αλήθεια...αλλά επειδή ο ήλιος λάμπει τρελά αυτές τις ημέρες, επειδή η ανοιξη είναι εδώ και το καλοκαίρι προ των πυλών και επειδή έχουν πλακώσει και μουσαφίρηδες....λεω να παω να την αράξω στα πάρκα!
Θα προσπαθήσω να στο κάνω το φωτορεπορταζ αφου το ζήτησες....αλλά γιαβάς γιαβάς!
χεχεχε!
λαλαλαλαααα!!!!

proserpina είπε...

ταμαμ! loooool

χλωροφύλλη είπε...

Να΄σαι καλά βρε unlearn
με τις περιγραφές σου είναι σαν να είχα έρθει κι' εγώ μαζί..

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθοογιών,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....