η M ε γ α λ ύ τ ε ρ η Σ ο φ ί α Κ ρ ύ β ε τ α ι Σ τ η ν Α π λ ό τ η τ α Κ α ι Τ η ν Φ υ σ ι κ ό τ η τ α Τ ω ν Π ρ α γ μ ά τ ω ν . Δ ε ν Τ η ν Δ ι α κ ρ ί ν ο υ μ ε , Α κ ρ ι β ώ ς Ε π ε ι δ ή Ο λ α Ε ί ν α ι Τ ό σ ο Α π λ ά Κ α ι Φ υ σ ι κ ά .


07 Μαρτίου 2007

Ungdomshuset – Jagtvej 69





Το Ungdomshuset, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Το σπίτι της νεολαίας», είναι ένας χώρος ο οποίος υφίσταται από το 1982.Ένα σπίτι που παραχωρήθηκε από τον δήμο της Κοπενχάγης στους νέους της πόλης, για να το χρησιμοποιούν σαν μέρος συνάντησης.Έτσι όλα αυτά τα χρόνια το Ungdomshuset ήταν ένα σημείο αναφοράς για τη νεολαία της Κοπενχάγης, και όχι μόνο.Εκεί διοργανώνονταν ομιλίες, συζητήσεις, συναυλίες, είχανε καφετέρια, μπάρ και γενικώς ήταν ένας χώρος για την εναλλακτική νεολαία και ένας χώρος μακρυά από την επιτήρηση των γονιών και του κράτους.
Παρολαυτά δεν υπήρξε ποτέ καμία γραπτή απόδειξη για την παραχώρηση αυτή από το δήμο και γι αυτό γίνεται ότι γίνεται τώρα.

Χρονολογία:

1897 Στο σπίτι στην οδό Jagtvej 69 εγκαινιάζεται το «Σπίτι του λαού», ένας
xώρος συγκέντρωσης του εργατικού κινήματος.
1956 Το «Σπίτι του λαού» αλλάζει διεύθυνση και το σπίτι στην οδό Jagtvej 69 μένει άδειο.
1981 Μια ομάδα καταληψίων καταλαμβάνει το άδειο σπίτι με το σύνθημα «Σπίτι για τη νεολαία τώρα».
1982 Ο δήμος παραχωρεί τα κλειδιά και το δικαίωμα χρήσης του χώρου στους καταληψίες και το σπίτι βαπτίζεται Ungdomshuset.
1996 Μια πυρκαγιά ισοπεδώνει το εσωτερικό του σπιτιού και πολλοί πολιτικοί προτείνουν να μην γίνει ανακαίνιση του σπιτιού, οι νέοι όμως φροντίζουν οι ίδιοι για την αποκατάσταση του σπιτιού.
1997 Ο δήμος αποφασίζει οτι οι νέοι πρέπει να εγκαταλείψουν το σπίτι, ενώ γίνονται συζητήσεις για ένα καινούριο σπίτι.
1999 Ο δήμος της Κοπενχάγης αποφασίζει να πουλήσει το σπίτι.
2001 Το σπίτι αγοράζει η Χριστιανική Οργάνωση Faderhuset. Μέλη της οργάνωσης προσπαθούν να μπούν στο σπίτι αλλά τους πετάνε έξω.Οι νέοι αρνούνται να εγκαταλείψουν το σπίτι μιας και τους το έχει χαρίσει ο δήμος.
2003 H Xριστιανική Οργάνωση Faderhuset κάνει αγωγή στο Ungdomshuset και επικαλείται το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
2004 Το Πρωτοδικείο δίνει το δικαίωμα στο Faderhuset να πετάξει τους νέους έξω, αλλά το Ungdomshuset κάνει έφεση.
Αυγ. 2006 Το εφετείο επικυρώνει την προηγούμενη απόφαση.Οι νέοι αρνούνται παρόλαυτα να εγκαταλείψουν το σπίτι και ακολουθούνε πορείες διαμαρτυρίας.
Σεπτ 2006 Μεγάλη πορεία διαμαρτηρίας, καταλήγει με πετροπόλεμο και φωτιές.200 συλληφθέντες.
Ο δικαστικός επιμελητής εξακριβώνει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν εγκαταλήψει το σπίτι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, αλλιώς έχει η αστυνομία κάθε δικαίωμα να εκκενώσει το σπίτι.

Δεκ. 2006 Ο σύλλογος «Jagtvej 69», που είναι ένας σύλλογος που έχει δημιουργηθεί για τη βοήθεια και την υποστήριξη των νέων, προσφέρει στη Χριστιανική οργάνωση Faderhuset ένα υψηλό χρηματικό ποσό για να αγοράσει το σπίτι και να το δώσει στους νέους ώστε να παραμείνει ως Ungdomshuset.
Το Faderhuset αρνείται να πουλήσει το σπίτι και απαιτεί από την αστυνομία να εκκενώσει το σπίτι.Ο δήμος δηλώνει ότι το σπίτι θα εκκενωθεί μετά την αλλαγή του χρόνου.
Μεγάλη πορεία διαμαρτηρίας με τουλάχιστον 300 συλληφθέντες.
Ιαν. 2007 Ο δήμος της Κοπενχάγης έρχεται με μερικές προτάσεις για καινούριο χώρο για τους νέους, μεταξύ άλλων ένα παλιό σχολείο στην ίδια περιοχή, αλλά οι νέοι αρνούνται να πληρώσουν παραπάνω από μια κορώνα (περιπου 14 cents) ακόμα και να τα πληρώσει ο σύλλογος «Jagtvej 69».Ισχυρίζονται οτι ο δήμος τους χρωστάει ένα καινούριο σπίτι και ότι κάνεις άλλος πέρα από το δήμο δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τίποτα για αυτό.
Φεβ. 2007 Οι διαπραγματεύσεις για ένα καινούριο σπίτι δεν καταλήγουν πουθενά και ενώ οι νέοι παραμένουν μες το σπίτι, η αστυνομία έχει αρχίσει να προειδοποίει τους κατοίκους της περιοχής για το τι πρέπει να κάνουν όταν θα ξεκινήσει η εκκένωση του κτηρίου.Ημερομηνία δεν έχει οριστεί.
1 Μαρ 07 Η αστυνομία ξεκινά την εκκένωση του κτηρίου στις 7:00 το πρωί και πιάνει τους κατοίκους του τελείως απροετοίμαστους και στον ύπνο.Η όλη οργάνωση είναι άψογη, και η επιχείρηση διαρκεί μισή ώρα περίπου.
Μεταξύ άλλων γίνεται χρήση ελικοπτέρων για να μπει μια ομάδα από τη στέγη αλλά και δακρυγόνων, καθώς αστυνομικοί εισβάλλουν και από τα παράθυρα με τη βοήθεια ενός γερανού.



Από κει και πέρα άρχισαν φυσικά οι αντιδράσεις από τον κόσμο, αλλά άρχισαν και οι αποφάσεις να λαμβάνονται γρηγορότερα ώστε να μην υπάρχει χρόνος για πολλές αντιδράσεις.Την Παρασκευή ξεκινήσανε κατευθείαν πορείες και συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, από τα οποία φυσικά δε λείψανε και οι βανδαλισμοί.Επίσης άρχισε να έρχεται κόσμος για ενίσχυση απο τις γειτονικές χώρες, Γερμανία, Σουηδεία, Νορβηγία κυρίως, αλλά και απο αλλού.Η αστυνομία άρχισε να σταματάει κόσμο στα σύνορα και να ελέγχει τα τρένα που έρχονταν από τη Σουηδεία αλλά και το αεροδρόμιο.




Η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε όλο το Σάββατο, και την Κυριακή ηρέμησαν κάπως τα πράγματα και έγιναν και δύο ειρηνικές πορείες.
Επίσης έγιναν αρκετές συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε πόλεις της Γερμανίας, της Σουηδείας και της Νορβηγίας και ενδείξεις διαμαρτηρίας έξω από τις δανέζικες πρεσβείες.
Η εικόνα μετά το πέρας του Σαββατοκύριακου δεν ήταν και η καλύτερη φυσικά, κατεστραμένα καταστήματα, καμμένα αυτοκίνητα, βαμμένοι τοίχοι και 650 συλληφθέντες, εκ των οποίων 100 περίπου ξένοι.
Οι κάτοικοι της περιοχής που έγιναν οι περισσότερες φασαρίες προφανώς δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι, ενώ η δήμαρχος στις δηλώσεις της, έριξε τις ευθύνες στους γονείς που έχουν δώσει κακή ανατροφή στα παιδιά τους, και βγαίνουν και καταστρέφουν τις περιουσίες του κοσμάκη και πετάνε πέτρες στους μπάτσους, και κάλεσε επίσης τους γονείς να βγούνε να συμμαζέψουν τις καταστροφές που έκαναν τα παιδιά τους! (Ε, μεταξύ μας, λίγο κακομαθημένα είναι γενικότερα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Εγώ προσωπικά ξαφνιάστηκα ευχάριστα με την ευρηματικότητα κάποιων εξ αυτών των παιδιών.Με πολύ απλό και ειρηνικό τρόπο έκαναν τη διαμαρτυρία τους.Κάποιοι λοιπόν είχαν ντυθεί με διάφορα ρούχα και παριστάνανε τους ανθρώπους της χριστιανικής οργάνωσης και τους πολιτικούς, κρατόντας πλακάτ που λέγανε «λιγότερο νεολαία, περισσότερο όπερα» και άλλα τέτοια.Άλλοι πετάγανε λουλούδια στους μπάτσους αντί να ξηλώνουν τι κοτρώνες από τα πεζοδρόμια.Έγιναν επίσης και καθιστικές διαμαρτηρίες και μια ηχητική διαμαρτηρία έξω από τις φυλακές για συμπαράσταση στους συλληφθέντες.
Κατά τη γνώμη μου είναι κρίμα να υποσκιάζονται τέτοιοι αγώνες για χατήρι κάποιων που ψάχνουν αφορμή για να τα σπάνε, ή που δεν βρίσκουν άλλους τρόπους να εκφραστούν.Αυτό που γίνεται πάντα δηλαδή και δίνει τροφή στα μέσα αλλά και στους πολιτικούς κυρίως, που άλλο που δε θέλουν, να φορέσουν σε όλο τον κόσμο τη μάσκα του τρομοκράτη.
(Μα γιατί πρέπει η βια και η καταστροφή να μπλέκεται πάντα μέσα σε όλα?)






Δευτέρα 5 Μαρτίου, 8:00 π.μ.
Αρχίζουν να φτάνουν μπουλντόζες και φορτηγά στο χώρο, που είναι υπό τη συνεχή επιτήρηση της αστυνομίας, ο δρόμος είναι μονίμως κλειστός και κανείς δεν περνάει μπροστά από το σπίτι.
Χωρίς να έχει γίνει κάποια προηγούμενη ανακοίνωση ή κάποια σχετική ενημέρωση, ξεκινάει η κατεδάφιση του σπιτίου! Το Faderhuset δεν έχασε καθόλου χρόνο.Η πρόεδρος της οργάνωσης, Ruth Evensen, σε συνέντευξη τύπου στις 10:00 π.μ. αναγγέλει τα σχέδια τους για κατεδάφιση του σπιτιού και για ανέγερση νέου κτηρίου στο μέλλον.Κάποιοι βέβαια ανφέρουν ότι η οργάνωση δεν έχει τα χρήματα να χτίσει καινούριο σπίτι, και οι ίδιοι αναφέρονται σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσουν τα σχέδια για καινούριο κτήριο.Επίσης λέει στους νέους οτι είναι η ώρα να σκουπίσουν τα δάκρυα και να προχωρήσουμε μπροστά.(Δεν ξέρω πως να την χαρακτηρίσω την τύπισα, πραγματικά δεν βρίσκω λόγια που να της ταιριάζουνε, το λιγότερο απαράδεκτη!)
Στην περιοχή γύρω από το σπίτι έχει αρχίσει να συνοστίζεται κόσμος.Πολλά νέα παιδιά κλαίνε και στο δρόμο έχουν αρχίσει και παραθέτονται λουλούδια με αποχαιρετιστήρια μηνύματα προς το σπίτι αλλά και μηνύματα προς το Faderhuset.
Όπως λένε και τα παιδιά, δεν είναι μόνο το σπίτι σαν χώρος που κατεδαφίζεται, αλλά μαζί με αυτό κατεδαφίζονται και τσαλαπατούνται και τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους και το δικαίωμα τους για διαφορετικότητα.

Η εικόνα το πρωί της Τρίτης θλιβερή.Και η συννεφιά να βαραίνει κι άλλο την ατμόσφαιρα.Μπροστά από τα μπλόκα της αστυνομίας έχει γεμίσει ο τόπος με χιλιάδες λουλούδια, σημειώματα και κεριά.Κόσμος που κοιτάει με κλαμένα μάτια προς τα εκεί που κάποτε ήταν το «Ungeren» και κάποια παιδιά που ξενύχτισαν εκεί πέρα.Δημοσιογραφικά συνεργεία παντού.






Το συνεργείο που έχει αναλάβει την κατεδάφιση δεν το γνωρίζει κανείς.Μιλάμε έχουνε τρομοκρατηθεί!Ο γερανός που ήρθε για την κατεδάφιση έχει βαφτεί ολόκληρος με ασημί μπογιά για να μη φαίνεται το όνομα του συνεργείου και του έχουν αφαιρεθεί και οι πινακίδες!Οι εργάτες δε, φοράνε μάσκες που καλύπτουν το πρόσωπο τους καθόλη τη διάρκεια της εργασίας και φυσικά όλα υπό την επιτήρηση και την προστασία της αστυνομίας.
Η Ruth Evensen (η πρόεδρος της χριστιανικής οργάνωσης), έχει λάβει γράμματα που απειλούν τη ζωή της και κυκλοφορεί πλέον με συνοδεία ασφαλείας.


Οι νέοι όντως σκουπίζουν τα δάκρυα τους και λένε ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα.Αρκέτες πορείες και συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για τις προσεχείς ημέρες και πλέον όλοι σύγκεντρώνονται στο να βρεθεί ένα καινούριο σπίτι για τους νέους.

8 σχόλια:

Ναυαγός είπε...

Πάει γέρασε η Ευρώπη! Στη Νορβηγία έχουν παππά για πρωθυπουργό, στη Δανία οι Χριστιανοί πετάνε έξω τους νέους. Στην Αγγλία οι εργατικοί ψηφίζουν Μπλέρ.

Όμως και η νεολαία αντιδρά βίαια και λανθασμένα. Δεν τον πολεμάς έτσι το γεροντομεσαίωνα. Θέλει άλλες τακτικές.

unlearn... είπε...

Gernaei....ta xanei...kai trelenetai.

To kako einai oti uparxoun kapoies kales idees pou uposkiazontai.
Alles taktikes, nai alla....ti?

Ναυαγός είπε...

αυτό που κάνεις /ουμε, για παράδειγμα.

unlearn... είπε...

Kai meta?
Poso idiaitero einai auto pou kanoume?
Kai me poio tropo mporei na boithisei sth swthria tou kosmou gia paradeigma?

trol είπε...

δεν ξέρω πάντως έχω αρχίσει να μυρίζομαι λίγο ένα νέο κύμα...λίγο κάποιοι που παράτησαν τις σούπερ δουλειές τους και ήρθαν να μείνουν κάπου εδώ κοντά σε κανένα όμορφο χωριό....λίγο κάποιοι που είπαν οκ 5 χρόνια θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που θέλω και όχι μια συμβατική δουλειά και βγάλαν άκρη, λίγο κάποιοι που είναι ευγενικοί πια στο δρόμο, έξω, παντού, κάποιοι που βλέπω έξω το βράδυ και είναι έξω για την παρέα και όχι για να 'φαντάξουν' δεν ξέρω τι ακριβώς αλλά κάτι μυρίζομαι :-)

από τις ελάχιστες φορές που είμαι αισιόδοξη

Ναυαγός είπε...

unlearn

η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο ίντερνετ, η μετατροπή του πολίτη σε φωνή που ακούγεται (μέσω των μπλογκς), η μετατροπή του νετ σε δίκτυο δημοκρατίας και η εξοικείωση του πολίτη με την ψηφιακή τεχνολογία είναι όντως τα πρώτα βήματα.

Σύντομα και τα υπόλοιπα...

unlearn... είπε...

@trol

Exeis dikio...kati exei arxisei na paizei h alitheia einai.
Isws arxizei na ksupnaei olo kai perissoteros kosmos.
Gia na doume...

@nauagos

Kai olh auth h diakinhsh idewn sto internet kai ta blogs poso bgainoun pros ta eksw omws?
Thelw na pw, nai einai enas kuklos anthrwpwn pou epikoinwnei me auton ton tropo kai ekfrazei tis idees kai ta pisteuw tou kai ta suzhtaei kai me allous.Olo auto omws paramenei se enan periorismeno xwro.Ti antiktipo exei ston pragmatiko kosmo?Me poia morfh bgainei apo to kompiouter kai boithaei tous anthrwpous kai ton kosmo?
Nai epikoinwnoume egw ki esu kai alloi pente-deka pou antilambanomaste o enas ston allo kapoio koino shmeio anaforas, alla auto diafora se emas kanei kai oxi ston eksw kosmo.
Ekei pou thelw na kataleiksw telospantwn einai oti oi papares sth bouli kai sthn opoiadhpote boulh se opoiadhopte xwra, panta oti goustaroun kanoun.Oti kai na leme emeis edw sta blog mas...

Ouf!
Telospantwn.Duskoles suzhthseis mesa se ena toso mikro parathuraki.

:)

nahames nakanamoko είπε...

μπράβο ρε φίλε!
και νόμιζα πως ήμασταν λίγοι!

τουλάχιστον νιώθω τυχερός που πρόλαβα κ το είδα δυο μήνες πριν πέσει!

http://nahamesnakanamoko.blogspot.com/2007/01/h-5-6-7.html#links