η M ε γ α λ ύ τ ε ρ η Σ ο φ ί α Κ ρ ύ β ε τ α ι Σ τ η ν Α π λ ό τ η τ α Κ α ι Τ η ν Φ υ σ ι κ ό τ η τ α Τ ω ν Π ρ α γ μ ά τ ω ν . Δ ε ν Τ η ν Δ ι α κ ρ ί ν ο υ μ ε , Α κ ρ ι β ώ ς Ε π ε ι δ ή Ο λ α Ε ί ν α ι Τ ό σ ο Α π λ ά Κ α ι Φ υ σ ι κ ά .


05 Μαρτίου 2007

Μέλλον?Ποιό μέλλον?

Θα καταλήξουμε λοιπόν όπως σε αυτές τις αμερικάνικες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που απεικονίζουν το μέλλον?
Θα περικλείει τις πόλεις μας μια γυάλα.Οι άνθρωποι θα φοράνε περίεργα ρούχα ή ειδικές στολές.Θα έχουμε ενσωματωμένο στο χέρι μας πομπό και δέκτη για να μιλάμε, να μη χρειάζεται να κρατάμε τηλέφωνα στο χέρι.Θα έχουμε επίσης όλοι ενσωματωμένο ένα τσιπάκι κάτω από το δέρμα, που θα περιέχει όλα τα στοιχεία μας.Οι δρόμοι θα είναι σε πολλαπλά επίπεδα και ίσως και να υπάρχουν και οχήματα που θα πετάνε.
Στις θάλασσες δεν θα υπάρχουν πια ψάρια, γιατί θα έχουν πεθάνει όλα από τη μόλυνση ή θα τα έχουμε φάει, αλλά θα τα έχουμε αντικαταστάσει πλέον με ψάρια ρομπότ οπότε δε θα μας νοιάζει.

Το πρώτο ψάρι ρομπότ εκτείθεται ήδη σε ενυδρείο του Λονδίνου και ο κόσμος κάνει ουρές να θαυμάσει αυτό το καινούριο επίτευγμα της τεχνολογίας.
Εδώ θέλω να εκφράσω μια απορία μου που πραγματικά με βασανίζει.
Γιατί να περάσει κάποιος τρία χρόνια από τη ζωή του για να φτιάξει ένα ψάρι ρομπότ και να το βάλει σε ένα ενυδρείο να κολυμπάει σαν αληθινό?
Εντάξει, πες είναι η κάβλα τους των (σύγχρονων) επιστημώνων να πειραματίζονται με την τεχνολογία, και καταλαβαίνω οτι είναι και μεγάλη πρόκληση, αμα είσαι τέτοιου είδους άνθρωπος, να δημιουργήσεις κάτι που να πλησιάζει τόσο το αληθινό.Ίσως τους κάνει να νιώθουν μεγάλοι και σημαντικοί δημιουργοί.Σαν θεοί κατά κάποιο τρόπο, που δημιουργούν έναν κόσμο πάλι από την αρχή, μόνο που του βάζουν και τηλεκοντρόλ αυτή τη φορά για να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση και ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά.
(Αυτούς ποιός τους ελέγχει όμως?)
Αντί λοιπόν να κάθονται να παίζουν στα εργαστήρια τους γιατί δεν ασχολούνται λιγάκι με τα αληθινά ψάρια στη θάλασσα που κινδυνεύουν όλο και περισσότερο με εξαφάνιση λόγω της ρύπανσης και της εκτεταμένης αλιείας?
Και στον ελεύθερο χρόνο τους ας φτιάχνουν και μερμήγκια ρομπότ αν γουστάρουν.Πρόβλημα τους.Αλλά όχι και να κάθονται να ασχολούνται τρία χρόνια με ένα ψάρι ρομπότ!
Συγνώμη αλλά αυτό δεν το χωράει το μυαλό μου εμένα.Δεν αντιλαμβάνομαι καμία ουσία σε αυτή τη δημιουργία.
Και αυτό είναι απλά ένα τυχαίο θέμα που έπεσε στα χέρια μου.Δεν είμαι καν σίγουρη ότι θέλω να φανταστώ σε τι άλλες τέτοιες σαχλαμάρες σπαταλάνε χρόνο, χρήμα και ενέργεια.
Αναλωνόμαστε σε τόσο ηλίθια και ανούσια πράγματα, όπως η καινούρια φλάτ οθόνη της τηλεόρασης, το σκυλάκι ρομπότ που κουνάει την ουρά του, κάνει κολοτούμπες -και ίσως να φέρνει και τις παντόφλες δεν γνωρίζω- , το iPhone που τα κάνει όλα και συμφέρει και είναι και «έξυπνο» οπότε δε χρειάζεται να είμαστε εμείς, το αυτοκίνητο που πηγαίνει μόνο του και πιο γρήγορα κι απ’τη σκιά του, σε λίγο θα βάλουν και φωνή στα κομπιούτερ μας να ρίχνουμε και καμιά συζήτηση που και που να μην ξεχνάμε να μιλάμε και να μη νιώθουμε και τόσο μόνοι.Αμέ, όλα τα σκέφτονται.
Το ότι όμως μπορεί τα εγγόνια μας -ή ίσως και τα παιδιά μας, μιας και έχουμε ανεβάσει ταχύτητα τελευταία- να μην έχουν δει ψάρι στη ζωή τους και να πηγαίνουν να τα βλέπουν στα ενυδρεία, και εκεί να μη γνωρίζουν κι όλας αν είναι αληθινό ή ρομπότ αυτό που βλέπουν....αυτό δεν απασχολεί κανέναν?
Και με το κανέναν αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς που υποτίθεται ότι έχουν μια στοιχειώδη μόρφωση και εκπαίδευση και αντί να τη χρησιμοποιούν εκεί που χρειάζεται, κάθονται και παίζουν.
Εκεί βέβαια που θα έπρεπε να ρίξω τις ευθύνες κανονικά, είναι σε όλους όσους καθημερινώς κατακρεουργούν αυτή την γη από την οποία τρεφόμαστε και αναπνέουμε, εκτεταμένη αλιεία, κυνήγι ζώων υπό εξαφάνιση (και οποιουδήποτε ζώου), συνεχόμενη και ανεξέλεγκτη κοπή των δασών, ρύπανση του αέρα, της θάλασσας και της γης που καλλιεργούμε.

Γιατί?

Γιατί κάποια στιγμή άρχισε ο άνθρωπος να συνειδητοποιεί πέντε πράγματα, αλλά δυστηχώς με το λάθος τρόπο.
Έτσι πίστεψε ότι μπορεί να είναι άρχοντας σε όλα και έχασε την ισορροπία με τη φύση, αλλά και με αυτόν τον ίδιο.
Δημιούργησε το χρήμα και του έδωσε αξία. (Όλα στο βωμό του χρήματος!Όλα στο βωμό της βλακείας!)
Κλείστηκε λοιπόν στις πόλεις του, έχτισε ψηλά κτήρια για να μη βλέπει τον ουρανό, έφτιαξε και αμάξια για να μην αναπνέει καθαρό αέρα και μετά άρχισε να δημιουργεί μερικά χρήσιμα και ένα σωρό άχρηστα κατασκευάσματα και άρχισε να αυξάνει και τις ανάγκες του για να έχει και μια δικαιολογία για να τα δημιουργεί.
Και έτσι έχουμε φτάσει σήμερα να εξαρτώμαστε από το κινητό, την τηλεόραση και το κομπιούτερ μας.Να μην ξέρούμε τι βάζουμε στο στόμα μας, γιατί κάποιος αποφασίζει να πήξει τα λαχανικά και τα ζώα με χημείες για να μεγαλώνουν πιο γρήγορα, να είναι πιο γυαλιστερά και ομοιόμορφα, να πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα και να είναι πιο τροφαντά
Μας μάθανε να είμαστε ανικανοποίητοι, όταν τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι όλα τόσο μα τόσο απλά!
Η κατανάλωση εχεί γίνει η πρώτη μας ανάγκη και συνεχώς αυτό που μας απασχολεί είναι πως θα αποκτήσουμε περισσότερα και φυσικά καλύτερα από του διπλανού μας.
Τρώμε!Τρώμε άνευ μέτρου και συνείδησης.Κρέας!Δώσε κρέας στο λαό και ποιός τις χέζει μωρέ τις αγελάδες και τα κοτόπουλα που παραμορφόνονται για να φτάσουν να μας ταϊσουν.Ποιός νοιάζεται για τα μήλα και τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά που έχουν διογκωθεί και έχουν χάσει τη γεύση τους.Εξ άλλου ποιός θα θυμάται σε λίγο τι γεύση έχει το μήλο?

Και όταν βγαίνει κάποιος και φωνάζει «Ξυπνάτε ρεεεεε!!!Χάσαμε τον μπούσουλα, χάσαμε την ισορροπία και τα γαμήσαμε όλα!» κουνάμε το κεφάλι μας, σφίγγοντας τα χείλη με κατανόηση και μετά σβήνουμε την τηλεόραση και πάμε για ύπνο έχοντας εφησυχάσει τη συνείδηση μας, δεν φταίω εγώ μωρέ για όλα αυτά...
Οχί βέβαια, έχουμε μάθει να τα κάνουν όλα οι άλλοι για εμάς, οπότε και τώρα κάποιος θα βρεθεί να σώσει την κατάσταση ώστε να την βγάλουμε καθαρή στο τέλος.


Εγώ πια δεν είμαι τόσο σίγουρη οτι αξίζει.Πονάω όταν βλέπω τόση ομορφιά και τελειότητα να καταστρέφεται με τέτοιον τρόπο, αλλά αφού τα γαμήσαμε όλα ας υποστούμε και τις συνέπειες...Τώρα φυσικά και ξυπνάει ο κόσμος, αφού την φτάσαμε τη φύση στο αμήν και έχασε κι αυτή τον μπούσουλα, πως να μην ξυπνήσει ο κόσμος.
Εμείς βέβαια που δεν κάναμε τίποτα από τα παραπάνω και είμασταν ήσυχοι και σεβάσμιοι προς τη φύση, τι φταίμε?Έτσι δεν είναι όμως συνήθως?Κάποιος πρέπει να πληρώσει τη νύφη.Και στην προκειμένη περίπτωση τους πέρνει όλους η μπάλα.
Αλλά φαίνεται οτι κάτι ξέραν αυτοί που γράφαν για την καταστροφή του Νώε.Εγώ τους βγάζω το καπέλο.Πριν από εσάς για εσάς, κι ο νοών νοείτω.

Η αλήθεια είναι, και θα το παραδεχτώ, οτί έχω αρχίσει πλέον να χάνω τις ελπίδες μου και σκέφτομαι κι όλας καμιά φορά, ότι ίσως να πρέπει τελικά απλά να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν.Ειδικά εδώ που φτάσαμε.
Εξ άλλου πως θα γίνει, θα ζούμε για πάντα?Θα υπάρχει αυτή η γη με αυτή τη μορφή της για πάντα?
Παρόλαυτα προσπαθώ να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου σε καθημερινή βάση και αν κάποιος έχει μια καλή ιδέα είμαι πάντα έτοιμη να ακολουθήσω.
Όμως όλα έχουν μια αρχή και ενα τέλος.Έτσι δεν είναι?

2 σχόλια:

Ναυαγός είπε...

Το ψάρι ρομπότ σκέψου ότι μπορεί να έχει στο στομάχι του και μια βόμβα και να πάει ύπουλα κάτω από το καράβι του εχθρού και να το ανατινάξει χωρίς κανείς να το πάρει πρέφα.

Γι' αυτό κάθονται οι επιστήμονες και τρία χρόνια και πολύ περισσότερα για να το φτιάξουν.

Ιδέες υπάρχουν. Και όλες καταλήγουν σε ανατρεπτικές πορείες. Το πρώτο βήμα όμως είναι το δύσκολο.

unlearn... είπε...

Kai poio einai to karabi tou exthrou nauage mou?
E tote na ftiaksoume kai kana petoumeno robot na antinazei kai ta elikoptera pou mas parakolouthoune.
Epanastash!

Epeidh gia kapoio logo se empisteuomai, se parakalw an arxisei na me katatrwei h apaisiodoksia, na mou dwseis ena xeri boitheias.

H arxh einai panta h pio duskolh....ki egw sunithws pelagwnw...